Érseki körlevél

Megállapodás a három keresztény történelmi egyház között a hitoktatásról


 

A három egyház megállapodik abban, hogy saját intézményeiben órarendbe iktatott, kötelező tárgyként az intézmény általában heti két órában biztosítja a másik fél hitoktatását igénylő szülők gyermekei számára a hit- és erkölcstan tanításának feltételeit, a helyi viszonyoknak, és a másik egyház által rendelkezésre bocsátott személyi feltételeknek megfelelően. Az intézmények nem kötelezhetik a tanulókat más, nem saját felekezetű hittanórák látogatására.

A katolikus hitoktatót a területileg illetékes iskola véleményének meghallgatása után az egyházmegye püspöke bízza meg. Az evangélikus /református hitoktatókat a közoktatási intézmény illetékes fenntartó egyházi önkormányzati testülete és az intézmény vezetője véleményének meghallgatása után az egyházi testület elnöksége bízza meg. A hitoktató megbízólevelét évkezdéskor bemutatja az intézmény igazgatójának. A fogadó intézmény a tanév elején szintén írásban értesíti a másik egyház illetékes hatóságát a hitoktatás az évi rendjéről. A hitoktató illetményét saját egyháza folyósítja.

A hitoktató tartsa tiszteletben az intézmény hagyományait, ünnepeit, egyházi sajátosságait és házirendjét. Ha a tanévnyitó, tanévzáró istentisztelet vagy szentmise keretében van, az azon való részvételre kötelezhetők a más vallású gyermekek is. Ezek az iskolai események, ha istentisztelet vagy szentmise keretében zajlanak, lehetőleg ne vasárnap legyenek. Egyébként pedig vasár- és ünnepnapokon minden gyermek saját egyháza istentiszteletén vagy szentmiséjén vesz részt. Haladási naplóját bármikor egyházi kérésre köteles bemutatni, a fogadó intézmény vezetője azonban csak indokolt esetben kérheti el. Amennyiben a tanuló saját felekezete szerinti hitoktatásban részesült, osztályzatát csak saját hitoktatójától kaphatja, szöveges vagy érdemjegyes értékelés formájában.

A hit- és erkölcstant annak az egyháznak a tanterve alapján oktatják, amelyik a hitoktatót megbízza.

Szakfelügyeleti látogatást is csak a küldő egyház végezhet, de annak idejéről az intézmény vezetőjét értesíteni kell. Az intézmény igazgatósága kezdeményezheti a hitoktató munkájának felülvizsgálatát. Az intézménynek azonban nincs joga az érdekelt egyház hozzájárulása nélkül a más felekezeti hitoktatás tartalmi, tárgyi vagy személyi kérdéseiben intézkedni, illetve azok feltételeit megváltoztatni. Egyébként pedig a keresztényi szeretet legyen az irányadó.

Sajnos azonban számos panasz érkezik, pl.:

  • - Bibliaóra vagy hittan címén más hittanra kötelezik a diákokat.
  • - Más vallású istentiszteletre, áhítatra kötelezik a tanulókat.
  • - A felvételhez a katolikus szülők írásbeli beleegyezését kérik, hogy gyermekük nem katolikus foglalkozáson részt vegyen.

Ezért felhívom a felelős lelkipásztorok figyelmét, hogy tudatosítsák híveikben: az Egyházi Törvénykönyv 1366. kánonja értelmében egyházi bűncselekményt követ el az a szülő, aki gyermekeit olyan iskolába adja, ahol a tanulókat nem katolikus hittanra, istentiszteletre kötelezik, mert így a gyermekek katolikus nevelésére tett ígéretével ellentétesen cselekszenek. Egyben kérem, hogy a fentebb idézett megállapodást ismertessék híveikkel. Amennyiben egy gyermek katolikus oktatási intézménybe nem nyert felvételt, és nem katolikus intézményben tanul, de ez az intézmény nem tartja be a fenti megállapodást, akkor a gyermek állami oktatási intézményben való taníttatása a megoldás, hittani ismereteit pedig a plébániai hitoktatás által kell megszereznie.

Kalendárium

<< Május 2024 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031